22

DwaandePic

Klik hier voor 3- en 6-daagse
Markant Friesland Tours op de fiets

www.markantfrieslandroute.nl

Activiteitenkalender 2018

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea •

Activiteiten

Nieuws •

Exposities 2018

Wat heeft Bonifatius met Rembrandt te maken? Spraakmakende aanwinsten Museum Dokkum
Datum: t/m 4 november 2018
Locatie: Museum Dokkum.

De aanleiding voor deze expositie is de verweving van het schilderij ‘De prediking van Bonifatius’ door J.J. Collaert, dat omstreeks 1654 geschilderd is. Naast dit topstuk zijn aanwinsten, die zijn geschonken door particulieren, tentoongesteld. Het gaat om aanwinsten uit de periode 2014-2018, die (nog) geen plek hebben gekregen in de vaste opstelling. Spraakmakende objecten hoeven niet altijd mooi of duur te zijn. Het museum verzamelt stukken die een duidelijke binding met Dokkum hebben.

SchilderijDepredikingvanBonifatiusJJCollaert
 


Expositie 'Zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat'
Datum: Seizoen 2018
Locatie: museum ’t Fiskershúske in Moddergat

Voor Klaas Wiersma uit Ferwert en Bas Kremer uit Meerstad is het duiken naar wrakken een uit de hand gelopen hobby.   Zij duiken, samen met Bert Kremer en Ernie de Jonge, letterlijk in de geschiedenis door de zeebodem af te speuren met behulp van sonar apparatuur vanaf het schip ‘Serenity’. In totaal zijn er tijdens de vissersramp zeventien houten zeilschepen vergaan, maar drie zijn nooit teruggevonden.

Wellington Bommenwerper
Tijdens hun zoektocht naar de scheepswrakken van Moddergat kwamen ze tot hun verrassing een vleugel van een vliegtuig tegen. Het is afkomstig van een Wellington Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Houten wrak WL 7
Ondertussen gaat de zoektochten van de scheepswrakken verder. Een tip van de Stichting Verdronken Geschiedenis leidde de duikers al naar - vermoedelijk - één van de schepen van Moddergat. Dit houten wrak ligt vlak achter Schiermonnikoog. Het gaat mogelijk om overblijfselen van de WL 7.


tentoonstellingfiskershuske

Museumschatten

twitternewbirdmarkantblauwVolg Markant Friesland (@MarkantFRL) op twitter voor het laatste nieuws.
 


twitternewbirdmarkantblauw1Volg Mark en Ant (@MarkEnAnt) op twitter voor het laatste nieuws.
 


facebookflatlogomarkantLike Markant Friesland
nu op Facebook

Theun de Vries-kuier rondom Feanwâlden
Datum: 29 september
Locatie: De Schierstins, Veenwouden

De jaarlijkse Theun de Vries-kuier onder leiding van Douwe Kootstra is dit jaar op zaterdag 29 september. De meesterverteller voert opnieuw iedereen die belangstelling heeft langs de idyllische plekjes, die er nog steeds rondom Feanwâlden/Veenwouden zijn. Over die plekjes heeft de in Feanwâlden geboren auteur Theun de Vries met verve geschreven.

De wandeling voert over schilderachtige weggetjes en paden langs de plekken van het jongetje Wilt Tjaarda en zijn familie, waarover De Vries tal van verhalen op papier heeft gezet. Maar de kuiertocht voert ook langs het geboortehuis van de schrijver en de plek waar hij zijn vroegste jeugd heeft gewoond. Douwe Kootstra verstaat de kunst de luisteraars terug te voeren naar de tijd van die oude verhalen.

Het startpunt van de ca. 4 kilometer lange wandeling is bij De Schierstins aan de Haadstrjitte/Hoofdstraat, waar de bezoeker om 13.30 uur begint met een kop thee of koffie (inloop vanaf 13.00 u.). Ook na afloop van de wandeling is er tijd om even bij te komen en de exposities in De Schierstins te bekijken. De consumpties worden genuttigd in de Theun de Vries-keamer, waar de bijna complete boekencollectie van de schrijver en persoonlijke zaken zijn uitgestald.

Theunkuier762dpi