22

DwaandePic

Klik hier voor 3- en 6-daagse
Markant Friesland Tours op de fiets

www.markantfrieslandroute.nl

Activiteitenkalender 2018

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea •

Activiteiten

Nieuws •

Exposities 2018

Wat heeft Bonifatius met Rembrandt te maken? Spraakmakende aanwinsten Museum Dokkum
Datum: t/m 4 november 2018
Locatie: Museum Dokkum.

De aanleiding voor deze expositie is de verweving van het schilderij ‘De prediking van Bonifatius’ door J.J. Collaert, dat omstreeks 1654 geschilderd is. Naast dit topstuk zijn aanwinsten, die zijn geschonken door particulieren, tentoongesteld. Het gaat om aanwinsten uit de periode 2014-2018, die (nog) geen plek hebben gekregen in de vaste opstelling. Spraakmakende objecten hoeven niet altijd mooi of duur te zijn. Het museum verzamelt stukken die een duidelijke binding met Dokkum hebben.

SchilderijDepredikingvanBonifatiusJJCollaert
 


Expositie 'Zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat'
Datum: Seizoen 2018
Locatie: museum ’t Fiskershúske in Moddergat

Voor Klaas Wiersma uit Ferwert en Bas Kremer uit Meerstad is het duiken naar wrakken een uit de hand gelopen hobby.   Zij duiken, samen met Bert Kremer en Ernie de Jonge, letterlijk in de geschiedenis door de zeebodem af te speuren met behulp van sonar apparatuur vanaf het schip ‘Serenity’. In totaal zijn er tijdens de vissersramp zeventien houten zeilschepen vergaan, maar drie zijn nooit teruggevonden.

Wellington Bommenwerper
Tijdens hun zoektocht naar de scheepswrakken van Moddergat kwamen ze tot hun verrassing een vleugel van een vliegtuig tegen. Het is afkomstig van een Wellington Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Houten wrak WL 7
Ondertussen gaat de zoektochten van de scheepswrakken verder. Een tip van de Stichting Verdronken Geschiedenis leidde de duikers al naar - vermoedelijk - één van de schepen van Moddergat. Dit houten wrak ligt vlak achter Schiermonnikoog. Het gaat mogelijk om overblijfselen van de WL 7.


tentoonstellingfiskershuske

Museumschatten

twitternewbirdmarkantblauwVolg Markant Friesland (@MarkantFRL) op twitter voor het laatste nieuws.
 


twitternewbirdmarkantblauw1Volg Mark en Ant (@MarkEnAnt) op twitter voor het laatste nieuws.
 


facebookflatlogomarkantLike Markant Friesland
nu op Facebook

Unieke kans lezingen scheepsrampen op het Wad
Datum: 17 augustus
Locatie: midden op de Waddenzee

De lezing gaat over de scheepsramp van 1883 waarbij 83 vissers uit Paesens-Moddergat verdronken.

Albert Buursma van Stichting Verdronken Geschiedenis vertelt aan boord van ‘de Boschwad’ ook over andere scheepsrampen, piraterij, vingerbijters en argeloze schippers die misleid werden door jutters en daardoor te pletter sloegen op het Wad. Na de verhalen van Buursma wordt verder gevaren naar Engelsmanplaat. Hier vertelt Klaas Wiersma van Stichting Maritieme Archeologie over de zoektocht die zij doen naar de verloren schepen van Moddergat. Momenteel is hierover ook een expositie te zien in museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Bijzonder is dat de wrakduikers tijdens hun zoektocht een Engelse Wellington bommenwerper ontdekten.

Het schip vertrekt om 17.30 uur vanuit Lauwersoog. De tocht duurt tot 21.30/22.00 uur. Voor deelname aan deze unieke lezingen over de geschiedenis van en op het Wad zijn vijftig plaatsen op ‘de Boschwad’ beschikbaar. De deelnamekosten bedragen vijftig euro.Voor meer informatie en reserveringen kunt u mailen naar: info@stichtingmaritiemearcheologie.nl

FotoLezingWad2