22

DwaandePic

Klik hier voor 3- en 6-daagse
Markant Friesland Tours op de fiets

www.markantfrieslandroute.nl

Activiteitenkalender 2017

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea •

Activiteiten

Nieuws •

Exposities 2017

Kunstkring Hardegarijp organiseert Masterclass op Fogelsangh-State
Datum: Zondagmiddag 30 juli
Locatie: Fogelsangh-State te Veenklooster

Frans Douwe Slot is geen onbekende op Fogelsangh-State eerder speelde hij hier samen met violiste Emmy Verhey. Tegenwoordig werkt Frans Douwe Slot als muziekdocent waarin hij als meester zijn leerlingen begeleidt naar een hoger muzikaal niveau. Zondagmiddag 30 juli wordt de bezoeker meegenomen in de prachtige museale ambiance van de State. Muzikale talenten als Erna Jansen, Marianne Jansen en Willemijn van Rossum spelen Donizetti, Chopin, Masseus en Mozart. Muziek welke volgens Frans Douwe uitstekend past bij de State.


Kunstexpositie ‘Wetterwâlden:
van Ids Wiersma tot hedendaags

Datum: t/m 3 september 2017
Locatie: Schierstins te Feanwâlden

Het Bûtenfjild en de omringende moerassige gebieden van de Noordelijk Friese Wouden trekken niet alleen natuurliefhebbers en recreanten. Ook beeldend kunstenaars zijn er te vinden. Dat is te zien op de kunstexpositie ‘Wetterwâlden’, die t/m 3 september in de Schierstins te Feanwâlden te gehouden wordt.

Aanleiding voor de expositie is de oplevering van Gebiedsontwikkeling Bûtenfjild en de opening van de elektrische vaarroute in dit gebied deze maand. De moerassige en waterrijke gebieden van de Noordelijke Friese Wouden hebben altijd kunstschilders getrokken. Ids Wiersma zette er 100 jaar geleden al z’n schildersezel neer, samen met kunstvrienden als Egnatius Ydema en Simon Kamminga. Van Ids Wiersma hangt een aantal werken op deze tentoonstelling.
 

SandeHiskevander300dpi
 


Sits, Eksoatysk mar Frysk.
Datum: t/m september 2017
Locatie: Museum Dokkum

Sits is een handbeschilderde stof werd vanaf de 17e eeuw ingevoerd uit Voor-Indië (het huidige India). Deze vaak kleurrijke stof werd op veel manieren gebruikt onder andere in verschillende kledingstukken uit de Friese streekdrachten.

Het museum stelt hiervan een aantal kledingstukken tentoon, onder andere 20 verschillende kleurrijke kindermutsjes, zonnehoeden en een volledig jongenspakje.

poppendeken18eeeuwdeelsIndiasesitsdeelsEuropees


Expositie Tweede Wereldoorlog
Datum: seizoen 2017
Locatie: De SeedyksterToer aan de zeedijk bij Marrum

De expositie is samengesteld door Harry Feenstra uit Blije. Hij toont in De SeedyksterToer hoofdzakelijk door hem zelf in het waddengebied gevonden onderdelen van vliegtuigen, die in de Tweede Wereldoorlog verongelukten tussen Zwarte Haan en Schiermonnikoog.

De expositie is dagelijks geopend voor publiek. 
 


Expositie Koe op de Kaart
Datum: t/m 15 september 2017
Locatie: Fries Landbouwmuseum in Earnewâld

De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd in de prachtige expositie: De Koe op de Kaart.
In de tentoonstelling is een selectie te zien uit de collectie van 10.000 prentbriefkaarten die Hans Miltenburg wereldwijd heeft verzameld.
De historische veranderingen in de landbouw zijn ook op prentbriefkaarten vastgelegd: van het handmelken tot de melkmachine en het gebruik van het rund als productiedier, lastdier, trekdier en rijdier.
Verder toont de expositie verschillende rituelen en sporten van mens en koe.
Openingstijden: 24 april – 15 sept., elke dag van 10:00 – 17:00 uur (m.u.v. feestdagen)
 

Museumschatten

twitternewbirdmarkantblauwVolg Markant Friesland (@MarkantFRL) op twitter voor het laatste nieuws.
 


twitternewbirdmarkantblauw1Volg Mark en Ant (@MarkEnAnt) op twitter voor het laatste nieuws.
 


facebookflatlogomarkantLike Markant Friesland
nu op Facebook