22

DwaandePic

Klik hier voor 3- en 6-daagse
Markant Friesland Tours op de fiets

www.markantfrieslandroute.nl

Activiteitenkalender 2017

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea •

Activiteiten

Nieuws •

Exposities 2017

Marjolein Meijers met trio ‘Muziek!’ in de Schierstins
Datum: zaterdag 20 oktober 20.00 uur
Locatie: Schierstins te Feanwâlden

De ervaren zangeres en muzikant Marjolein Meijers – bekend van De Berini’s – komt op zaterdag 21 oktober in de Schierstins te Feanwâlden. Met de instrumentalisten Walter en Onno Kuipers brengt zij een soort muzikale wereldreis als een soort muziektheater. De titel van haar programma is Muziek. Het muziektheater begint om 20.00 uur.
 


Kindertheater De Leeuw is Los in de Schierstins
Datum: dinsdag 24 oktober 14.30 uur
Locatie: Schierstins te Feanwâlden

In de herfstvakantie komt Theaterbureau Ithaka met de kindervoorstelling ‘De Leeuw is Los’ in de Schierstins te Feanwâlden. De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar; ouders en pakes en beppes zijn ook welkom.

Bij voldoende belangstelling is er een tweede optreden om 16.00 u. Gezien de verwachte belangstelling is reserveren aan te bevelen: info@schierstins.nl of tel. 0511-472937. Overigens is er op andere middagen tijdens de herfstvakantie ook een speurtocht voor kinderen en hun (groot)ouders.

Ithaka300dpi
 


Oktober is Kindermaand in Museum Dokkum enMuseum ‘t Fiskershúske in Moddergat
Datum: oktober 2017
Locatie: Museum Dokkum en Museum ‘t Fiskershúske in Moddergat

In oktober vindt de Kindermaand weer plaats! Deze maand draait het allemaal om kinderen. In museum Dokkum en Museum ‘t Fiskershúske in Moddergat is daarom genoeg te doen! Knutselen, spelen en speuren. Voor kinderen is dit helemaal gratis.

U kunt deelnemen aan de Mark en Ant-game en er is een leuke Klei-activiteit. Deze activiteiten zijn op 14, 21 en 28 oktober, doorlopend van 10:00 tot 16:00.

In samenwerking met Filmhuis Dokkum laten we een spik-splinter-nieuwe film zien. Voor de film op woensdag 25 oktober moet u reserveren via info@museumdokkum.nl. De film begint om 15.00 uur in het Hellinghûs aan het Zuiderbolwerk.
 


DOE dag
Datum: Zaterdag 4 november
Locatie: Atelier Kleine-Lijn, Blije

Atelier Kleine-Lijn staat zaterdag 4 november in het teken van het ambacht. Zelf dingen maken staat volop in de belangstelling. Denk aan het breien, vilten, pottenbakken, brood bakken en noem maar op. Het is populair onder een steeds groter publiek.

U kunt 's ochtends een Workshop Ambachtelijke Katoendruk volgen.

In een bijzonder sfeervol atelier, geeft Nynke Runia workshops zeefdrukken op textiel.
In het atelier krijgt u onder het genot van een drankje de basis van het zeefdrukken uitgelegd en maakt u een eigen ontwerp op een van de producten.
Er wordt gewerkt met ‘ready-to-print’ zeefdrukramen. Er is een breed assortiment textiel waaruit u zelf mag kiezen. Bijvoorbeeld schorten, sloven, shawls, tafellopers, servetten etc. Deze producten kunt u naar eigen keuze aanschaffen.
Vervolgens neemt u zelf het zeefdrukraam ter hand en gaat u creatief aan de slag.

De workshop is van 10.00 – 12.30 uur. De kosten zijn € 35,- per persoon.

Bel of mail voor opgave en meer informatie naar Atelier Kleine-Lijn

Tel. 0519-562518 / 06-29173519  info@kleine-lijn.nl

IMG0132

Kunstschilder Aly van der
Wal toont Noordelijke kust

Datum: t/m zondag 22 oktober 2017
Locatie: Schierstins te Feanwâlden

Subtiel en sferisch verbeeldt kunstschilder Aly van der Wal de Noord-Nederlandse kust. Vooral met haar zelfgemaakte eitempera weet zij de atmosfeer van water, lucht, kust en licht op een verfijnde manier op het doek te brengen. Een groot deel van haar werk is t/m zondag 22 oktober te zien in De Schierstins te Feanwâlden.

Als Friezin van geboorte houdt Aly van de weidse vergezichten, de ongereptheid en wisselwerking van land, water, lucht en licht. Dat vormt voor haar de aanleiding tot een intieme verbeelding.

WalAlyvd1
 


Sits, Eksoatysk mar Frysk.
Locatie: Museum Dokkum

Sits is een handbeschilderde stof werd vanaf de 17e eeuw ingevoerd uit Voor-Indië (het huidige India). Deze vaak kleurrijke stof werd op veel manieren gebruikt onder andere in verschillende kledingstukken uit de Friese streekdrachten.

Het museum stelt hiervan een aantal kledingstukken tentoon, onder andere 20 verschillende kleurrijke kindermutsjes, zonnehoeden en een volledig jongenspakje.

poppendeken18eeeuwdeelsIndiasesitsdeelsEuropees


Expositie Tweede Wereldoorlog
Datum: seizoen 2017
Locatie: De SeedyksterToer aan de zeedijk bij Marrum

De expositie is samengesteld door Harry Feenstra uit Blije. Hij toont in De SeedyksterToer hoofdzakelijk door hem zelf in het waddengebied gevonden onderdelen van vliegtuigen, die in de Tweede Wereldoorlog verongelukten tussen Zwarte Haan en Schiermonnikoog.

De expositie is dagelijks geopend voor publiek. 
 


Expositie Koe op de Kaart
Datum: t/m 15 september 2017
Locatie: Fries Landbouwmuseum in Earnewâld

De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd in de prachtige expositie: De Koe op de Kaart.
In de tentoonstelling is een selectie te zien uit de collectie van 10.000 prentbriefkaarten die Hans Miltenburg wereldwijd heeft verzameld.
De historische veranderingen in de landbouw zijn ook op prentbriefkaarten vastgelegd: van het handmelken tot de melkmachine en het gebruik van het rund als productiedier, lastdier, trekdier en rijdier.
Verder toont de expositie verschillende rituelen en sporten van mens en koe.
Openingstijden: 24 april – 15 sept., elke dag van 10:00 – 17:00 uur (m.u.v. feestdagen)
 

Museumschatten

twitternewbirdmarkantblauwVolg Markant Friesland (@MarkantFRL) op twitter voor het laatste nieuws.
 


twitternewbirdmarkantblauw1Volg Mark en Ant (@MarkEnAnt) op twitter voor het laatste nieuws.
 


facebookflatlogomarkantLike Markant Friesland
nu op Facebook