22
SchierstinsFransdeVries2

Stichting De Schierstins
Hoofdstraat 1
9269 SW
Feanwâlden

Telefoon: 0511-472937
www.schierstins.nl
info@schierstins.nl

Openingstijden:
di t/m zo 13.30 - 17.00 uur
Tweede Kerstdag ook geopend.

Groepen:
De Schierstins ontvangt met grote regelmaat groepen, eventueel met een gratis rondleiding.

Kinderen:
Voor kinderen zijn er middeleeuwse kinderfeestjes en er is een speurtocht (zie op pagina kinderfeest- en trouwlocatie).

Mogelijkheid voor koffie/thee/frisdrank

Entreeprijzen:
Per persoon:  € 3,50
Kinderen 0 t/m 5 jaar: gratis 
Kinderen 6 t/m 16 jaar: € 1,00
Donateurs Gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon: € 2,50
Schoolgroep, per kind: € 1,00
Schoolgroep, per kind, met speurtocht: € 1,50

De Schierstins

In het dorp Feanwâlden staat een toren, zoals die nergens anders meer te vinden is in Noord-Nederland: de Schierstins. Een stins is een woontoren van dikke bakstenen, waar voorname families een toevlucht zochten in tijden van gevaar. De Schierstins is omstreeks 1300 gebouwd en genoemd naar de latere bewoners: de ‘schiere’ (in het grijs geklede) monniken van het klooster Claercamp bij Rinsumageest.

In de tweede helft van de 16e eeuw komen de toren en aanbouwen in bezit van particulieren: jonkheren, een burgemeester, professoren en doktoren.

Het monumentale gebouw is tegenwoordig een cultureel en historisch centrum met kunst- en historische exposities – o.a. over kloosters, kerken en adellijke gebouwen in noordoost Friesland - concerten, lezingen, middeleeuwse kinderfeestjes en huwelijksvoltrekkingen.

De Schierstins is behalve om zijn toren ook bekend om zijn stinsenplanten (oorspronkelijk uitheemse voorjaarsbloeiers) en de dr. Theun de Vries-keamer, genoemd naar de gelijknamige schrijver.

Er is een permanente expositie over de geschiedenis van de stinzen (archeologische steunpunt) en de Schierstins en over Theun de Vries te bezichtigen.

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten