22
fabriek1

Openluchtmuseum De Sûkerei
Trekweg 8A
9104 AB
Damwâld
0511-420936
www.desukerei.nl
info@desukerei.nl

Openingstijden:
1 april t/m 31 oktober
di t/m zo 13.00 – 17.00 uur

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 5,-
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 2,50
Kinderen t/m 5 jaar: gratis


 

Openluchtmuseum De Sûkerei

In het openluchtmuseum Centrum De Sûkerei zult u het wonen en werken in vroegere tijden in Noordoost Friesland kunnen beleven en ervaren. In eerste instantie zijn drie “wâldhúskes” (woudhuisjes) en een oude “sûkereidroegerij” (cichoreidrogerij) gereconstrueerd.

Wonen
In het woudhuisje “De Westerein” wordt de situatie herschapen van een gezin dat leeft van ambacht en handel. In “De Falom” ligt de nadruk op vissen, jagen en stropen en “De Geast” is een “wâldspultsje” met een gezin dat leeft van een gemengd bedrijf (veeteelt en akkerbouw).

Werken
De cichorei (sûkerei) is een plant, die van oudsher werd gebruikt als groente en als geneesmiddel. In de achttiende eeuw ontdekte men dat de wortel van deze plant kon worden gebruikt voor het produceren van een surrogaat voor koffie, die toen duur was. In Noordoost Friesland stonden vroeger tientallen cichoreifabrieken; gedurende geruime tijd was Dantumadiel in ons land de grootste producent van cichorei.

Molen
Nieuw sinds 2016 is poldermolen "De Mearmin", van oorsprong uit Roodkerk (1892), en daarna bij de Geastmer Mar bij Dokkum. Als de molen draait dan bemaald deze het museumterrein.

Rondleiding
Met een persoonlijke rondleiding in de drogerij en over het terrein met de woudhuisjes en poldermolen, krijgt u meer informatie over het leven en wonen rond 1900.


 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten