22
simke

Simke Kloostermanhûs
Tsjerkebuorren 27
9286 EZ
Twijzel
0511-542873

Openingstijden:
Op afspraak

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 1,00

Het Simke Kloostermanhûs

Het Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman. Vlak voor haar overlijden bracht zij bij testamentaire beschikking dit huis plus enkele landerijen onder in het Simke Kloostermanleen. De regenten van dit Leen kregen tot taak huis en landerijen te beheren en uit de eventuele opbrengsten studiebeurzen te verstrekken aan minvermogende studenten uit Fryslân. Toen het verstrekken van studiebeurzen maatschappelijk minder relevant werd, heeft het bestuur van het Leen de bakens verzet en in 1983 de Simke Kloostermanpriis in het leven geroepen. Deze driejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste Friese jeugdboek uit de drie voorafgaande jaren. In 2007 is deze prijs voor de negende keer uitgereikt.

Het Simke Kloostermanhûs heeft in feite amper een museale functie. Het monumentale pand wordt voor de helft verhuurd en staat voor de andere helft ter beschikking van het Leen. Dit laatste gedeelte is ingericht met enige persoonlijke bezittingen van de schrijfster, aangevuld met bruiklenen om de sfeer van een eeuw geleden op te roepen. Rondom het Simkehûs valt een sfeervolle tuin met hermitage te bewonderen.

Op afspraak kunnen kleine gezelschappen in het Simkehûs worden ontvangen en hier iets te weten komen over leven en werken van Simke Kloosterman en de historie van het naar haar genoemde Leen en de Simke Kloostermanpriis.

 

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten