22
kloosterclaercamp3463

Klooster Claercamp museum
(archeologisch steunpunt)
Klaarkampsterwei 6
9105 AZ Rinsumageast
Tel. 0519-332242
Mob. 06-34637162
www.kloosterclaercamp.nl
info@kloosterclaercamp.nl

Openingstijden:
april t/m oktober:
za 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen:
Openingstijden april t/m oktober: zaterdag en! zondag 13.00-17.00 uur.
Toegang volwassenen € 3,00
Groepen volwassenen € 3,00 per persoon.
Op afspraak mogelijk andere dagen/tijden
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Schoolgroepen € 1,00 per kind.

Klooster Claercamp museum

Bij Rinsumageast - aan de Klaarkampsterwei tussen Dokkum en Burdaard - herinnert een eenvoudig monument aan het machtige CisterciÎnser klooster Claercamp dat hier in de middeleeuwen heeft gestaan. Naast dit monument bevindt zich het Klooster Claercamp museum.

Het klooster werd gesticht in 1165 als abt Eyso met twaalf monniken zich op deze plaats gaat vestigen. In de bloeiperiode hebben hier meer dan 700 monniken en lekenbroeders (conversen) gewoond en gewerkt. Het was één van de grootste en machtigste kloosters van het noorden en moederklooster van o.a. de kloosters in Bolsward, Gerkesklooster en Aduard. Het grondbezit van het klooster strekte zich uit van Leeuwarden tot Schiermonnikoog (eiland van de schiere monniken). De koormonniken, die witte pijen droegen, verzorgden de hele dag de diensten in de kloosterkerk. De conversen of lekenbroeders, die bruine of schiere pijen droegen, hielden zich o.a. bezig met het bewerken van het land en het steken van turf. Ook waren de monniken van Claercamp de eersten in het noorden die stenen gingen bakken van klei, de z.g. kloostermoppen. De belangrijke waterbouwkundige werken maakten de regio beheersbaar en bewoonbaar.

De tentoonstelling verbeeld de geschiedenis van het klooster met o.m. vondsten van professor Van Giffen, bruiklenen van het Fries museum, vondsten van een proefopgraving in 2010 door de RCE, vondsten ingebracht door mensen uit de regio, en een recente tvdocumentaire van Omrop Fryslân. In de kloosterwinkel zijn leuke souveniers te koop, o.m. streekproducten, boeken over de middeleeuwen, kaarsen enz.

Het Klooster Claercamp museum bevindt zich op het voormalige kloosterterrein, naast de Bed & Breakfast Claercamp aan de Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. U bent van harte welkom, de koffie/thee staat klaar!

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten