22
Kokelhusfoargevel

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut
It Fliet 14-16
9264 TD Earnewâld
Telefoon: 0511-539222 (mevrouw R. Mulder)
www.kokelhus.nl
info@kokelhus.nl

Openingstijden:
van Juli t/m aug. di, woe, do, za van 14.00-17.00

Buiten de reguliere openingstijden tevens op verzoek geopend voor groepen vanaf 8 personen, ook in de maanden mei en september.

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 2,00
Kinderen van 6 tot 10 jaar: € 0,50
Jongere kinderen gratis

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut is gevestigd in een woning uit 1777, indertijd gebouwd door een veenbaas. De woonkamer is nog geheel ingericht in de stijl van begin vorige eeuw, kompleet met betegelde wanden en 2 bedsteden. Er liggen van biezen gevlochten matten over de vloer. Deze biezen noemt men in het Fries ‘kokels’. Hiermee is de naam van het museum verklaard. U treedt het museum binnen via het oude kruidenierswinkeltje. In een zijkamer is turfsnijwerk uitgestald, gemaakt door de in 1943 overleden potschipper Jan Wijma uit Oudega (Sm.). De naastgelegen woning, die bij het museum is getrokken, werd begin twintigste eeuw bewoond door de 'Duvel fan Earnewâld'. Hierin is nu oud gereedschap uitgestald, dat vroeger door boeren, vissers en rietsnijders werd gebruikt. In de aangrenzende expositieruimte is ieder jaar een wisselende tentoonstelling te zien.

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten