22
DSC0466

Korenmolen de Hoop
Mounepaed 21 te Sumar
www.dehoopsumar.nl

Openingstijden:
Elke zaterdag van 09.00-14.00 uur

Toegangsprijzen:
Tijdens openingstijden gratis (vrijwillige bijdrage mogelijk)
Groepen €2,50 per persoon met een minimum van 10 euro.

Korenmolen de Hoop

Korenmolen de Hoop in Sumar is de enige nog werkende industriemolen in Tytsjerksteradiel.

De achtkante rietgedekte stellingmolen dateert uit 1867 en is sinds 1964 eigendom van de gemeente. Wanneer de eerste molen in Suameer is gebouwd is lastig vast te stellen. Boven de toegangsdeur aan de zuidkant is een steen gemetseld, met het jaartal 1867, maar al lang daarvoor in 1653 (dus in de tijd van Tromp, de Ruyter en Johan de Witt!) wordt er melding gemaakt van een "Rosmolen" in Suameer(Sumar). Een rosmolen is een molen, die wordt aangedreven door een paard.

In 1867 is Korenmolen De Hoop in ieder geval weer opgebouwd nadat hij door brand was verwoest. Voor de herbouw zijn toen onderdelen gebruikt uit de molen van het nabijgelegen dorp Kootstertille. Nog geen 100 jaar later blijkt de molen zwaar in verval te zijn geraakt. Op 23 september 1959 verschijnt er een foto van "de Hoop" in de krant, met het volgende onderschrift: “Nog steeds staat de molen van Suameer overeind, letterlijk gekortwiekt, krakend en schommelend in de wind, maar nog steeds de moeite van het restaureren ten volle waard. Maar ’t moet nu niet al te lang meer duren!” Uiteindelijk wordt de restauratie uitgevoerd en in de tweede helft van de jaren ’70 draait de molen weer!

Eind jaren ’80 moet de molen opnieuw worden stilgezet. Er is wederom een grondige restauratie nodig om de molen veilig te kunnen laten draaien. In 1992 wordt met de restauratie begonnen en deze wordt eind 1993 afgerond. Ondertussen zijn er een aantal enthousiaste mensen die de opleiding voor vrijwillig molenaar volgen en zich inzetten voor het behoud van de molen door deze regelmatig te laten draaien nu hij voor de industrie niet meer gebruikt wordt.

Sinds mei 2018 bestaat de groep van vrijwillige molenaars uit vijf gediplomeerde molenaars en maximaal twee leerlingmolenaars. Deze vrijwilligers zijn iedere zaterdag van 9.00u. tot 14.00u. aanwezig om de molen te laten draaien. Hierdoor blijft de molen onderhouden en in een goede conditie. Er wordt, bij voldoende wind, tarwe gemalen op een van de twee maalkoppels die de molen rijk is. Het tweede maalkoppel wordt op dit moment door de molenaars zelf gerestaureerd.

In de molen wordt op de maalzolder het gemalen tarwemeel verkocht evenals een aantal andere meelproducten. De molen is tijdens openingstijden, ook als er wordt gemalen, vrij toegankelijk voor bezoekers. U zult tijdens een bezoek aan De Hoop, de aanwezige molenaars altijd bereid vinden om hun kennis van de molen en het vak van molenaar te vertellen.
 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

Museumschatten