22
Image00007

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum

Streekmuseum
In het museum zijn vier vaste collecties te zien: Bulthuis, Minsken, Geologie en Archeologie. De expositie Bulthuis vertelt het levensverhaal van de Burgumer kapper die grote bekendheid verwierf met zijn ontwerp van een nieuw lattenbouwmethode voor een zeilboot: de (getoonde) BM met 12m2 zeil en de latere duizendvoudig gebouwde16m2 klasse. Door deze constructie met smalle latten werd het varen toegankelijk en betaalbaar voor menig zeilliefhebber. De expositie Minsken laat het contrast zien tussen goed boerende- en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ontdek de kleurrijke klederdracht, gouden en zilveren versieringen en de portretten. Bij de geologie expositie zijn stenen te zien die tijdens de laatste twee ijstijden uit Scandinavië en Finland naar Nederland zijn meegevoerd. En er is een overzicht van archeologische bodemvondsten over een periode van vele duizenden jaren. Hierin nemen wij u mee van de diverse steen- en metaaltijden naar de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de in Burgum niet onbelangrijke Kloostertijd.

Naast de vaste exposities biedt het streekmuseum ook wisselen exposities. Deze tentoonstellingen worden samengesteld door gast-exposanten of door het museum. De thema’s en onderwerpen zijn uiteenlopend.

Sterrenwacht
Bij de sterrenwacht, onder hetzelfde dak als het museum, kunt u veel informatie vinden over de sterrenkunde. Iedere vrijdag is er een kijkavond met rondleiding en zijn er (film)presentaties of lezingen. Als de hemel helder genoeg is, gaan de koepels open en kan er door de telescopen naar de zon, maan, sterren en planeten gekeken worden. En een dome, voor digitale hemellichamen projectie, is bijna gereed.

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Activiteiten •

Nieuws •

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum
Menno van Coehoornweg 9
9251 LV BURGUM
Tel 0511 46 55 44
www.observeum.nl
E-mail:
streekmuseum-volkssterrenwachtburgum@hetnet.nl

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur
Vrijdagavond van 19:00-22:00 uur

Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50
Vanaf 13 jaar € 4,-
Vrienden en gezinsleden gratis
Groepsarrangementen; informeer naar de mogelijkheden

 

Museumschatten