22
zwaluw

Stichting TERP Hegebeintum
Pypkedyk 4
9173 GC
Hegebeintum
Telefoon: 0518-411783
www.hegebeintum.info
rekreaasje@planet.nl

Openingstijden:
april-oktober
ma - za: 10.00-17.00 uur
zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur.
november-maart
di - za: 13.00-17.00 uur
zon- en feestdagen: 13.00-17.00 uur.
Rondleidingen kerk
april-okt.: ieder uur vanaf 11.00-16.00 uur

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 3,50
0-12 jaar gratis
Groepskorting: vanaf 20 p, € 0,50 reductie op de toegangsprijs.

Stichting TERP Hegebeintum

De terp van Hegebeintum is de hoogste terp langs de Friese kust, met een hoogte van bijna 9 meter boven de zeespiegel. Op de terp is het schilderachtige, 12e eeuwse kerkje te zien. Aan de voet van de terp van Hegebeintum ligt het bezoekerscentrum. Hier zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor de rondleidingen naar de terp en 12de eeuws kerkje.

De afgraving van de terp heeft na 1904 een groot aantal waardevolle voorwerpen opgeleverd. Een belangrijk gedeelte is, in samenwerking met het Fries Museum te Leeuwarden, ondergebracht in het Archeologisch Steunpunt, dat een onderdeel vormt van het Bezoekerscentrum Hegebeintum. Een uit de 7de eeuw afkomstige mantelspeld kan als één van de mooiste vondsten worden beschouwd. Uit deze vondsten kan worden geconcludeerd dat de terp uit de 5de eeuw vóór Christus dateert. De DVD presentatie geeft de bezoeker een goed beeld van het leven in vervlogen tijden op en rond de terp, van de geschiedenis en van de culturele mogelijkheden in dit gebied.
In 1997 is de afgraving op een realistische wijze gereconstrueerd. Deze is te bezichtigen aan de NO-zijde van de terp. Hierbij is ook inzichtelijk gemaakt hoe de terpaarde werd afgevoerd: dmv ijzeren kiepkarretjes op een rails.

In het bezoekerscentrum kan men wisselende exposities bezichtigen, souvenirs kopen en is er een VVV-agentschap. Ook kunt u hier één van de dorpslogementen boeken in Jannum of Ferwert. In het Petit Restaurant of op het terras kunt u genieten van een drankje en een hapje en het weidse uitzicht.

 

 

museumschattentitelroodVan dit museum kunt een aantal topstukken uit de collectie bewonderen op museumschatten van Markant Friesland.

Informatie & contact

Kids •

Route •

Musea

Nieuws •

Museumschatten