cultuurfondsvierkantConverted
IMG9254

Brave hendrik | De Kruidhof hortus van Fryslân, Buitenpost

Brave hendrik of Chenopodium bonus-henricus, familie Amaranthaceae. Op de rode lijst vermeld als ernstig bedreigd. Hoogte bloeiende plant: 0,15-0,60 m. Bloeitijd: mei-augustus. Standplaats: op vochtige, zeer stikstofrijke, omgewerkte grond bij boerderijen, op kerkhoven, langs wegen.

De plant heeft een dikke wortelstok en een rechte, onvertakte stengel. De bladen zijn groot. De groene bloemen vormen een aarvormige pluim. De zaden zijn 2 mm lang. De plant schijnt vroeger als groente te zijn gegeten.

De hele plant kan als geneeskrachtig kruid toegepast worden. Er zit veel vitamine C, oxaalzuur, ijzer en saponine in brave hendrik. De plant is bloedzuiverend en werkt laxerend. Vroeger werd deze plant ingezet bij huidziekten en als middel om wormen te verwijderen. Daarnaast werden er zalven van brave hendrik gemaakt die goed zijn tegen jicht en andere chronische pijnen.

 

Andere objecten van dit museum:

IMG9247item4IMG9275

EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

IMG9247 IMG9275