cultuurfondsvierkantConverted
SUKERIJ21

Porseleinen medicijnpot | De Sûkerei, Damwâld

Vier porseleinen potten die in de apotheek werden gebruikt om delen van de cichoreiwortel in te bewaren. De potten zijn van beschilderd aardewerk en variëren in hoogte van 23 tot 27 cm.

Cichorei is aansterkend, bloedzuiverend, eetlustopwekkend, gal en urine drijvend, koortswerend, laxerend en bevordert de spijsvertering. Het blad kan gebruikt worden bij lever- en miltproblemen en het verzacht ontstekingen. De wortels worden gebruikt als versterkend, licht laxerend middel en tegen galstenen, nierstenen en ontstekingen van de lever of urinewegen. Wetenschappers hebben het polyfenol esculetine aangetroffen in de wortel van cichorei. Deze stof ondersteunt de werking van de lever.

Uit de plant werd een versterkings- en kalmeringsmiddel gemaakt in de vorm van een likkepot. Hiervoor werd één deel verse bloemen in een vijzel fijngestampt en met drie delen suiker gemengd. Dit werd in een goed afgesloten pot enige tijd in de zon gezet.

 

Andere objecten van dit museum:

SUKERIJ5item4IMG4168

EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

SUKERIJ22
SUKERIJ5 IMG4168