cultuurfondsvierkantConverted
SUKERIJ1

Kroadtsje en Stampmes | De Sûkerei, Damwâld

Een kroadtsje of zaaiwiel voor het zaaien van cichorei en een stampmes voor de verwerking, gemaakt van hout en ijzer. Afmetingen kroadtsje: steel: 110 cm, zaaideel: 54 x 44 cm. Stampmes: hoogte: 75 cm, messen: 36 x 36 cm.

Een kroadtsje is een zaaiwieltje aan een steel, waarbij het zaad in het wieltje zit. Kleine gaatjes zorgen ervoor dat het zaad op de grond valt. Door gaatjes met een stokje dicht te maken wordt de onderlinge afstand van de zaadjes beïnvloed. De vorkjes aan de achterkant zorgen ervoor dat de zaadjes worden toegedekt door de aarde.

Een stampmes is een hakmes, waarmee de cichoreiwortels na het schoonmaken in stukken gehakt en gestampt worden. Minimaal 2 uur moesten de arbeiders aan een stuk stampen en dan werden ze afgelost. De gehakte wortels werden op de vloer van de eest/oven gelegd om ze te drogen. Hiervan kon surrogaatkoffie gemaakt worden.

 

Andere objecten van dit museum:

SUKERIJ5item4SUKERIJ2

EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

SUKERIJ4
SUKERIJ5 SUKERIJ2