cultuurfondsvierkantConverted
IMG1

Rozenkransje | De Kruidhof hortus van Fryslân, Buitenpost

Rozenkransje of Antennaria dioica, familie Asteraceae. Op de rode lijst vermeld als ernstig bedreigd. Hoogte bloeiende plant: 0,05-0,15 m. Bloeitijd: mei-juni. Standplaats: op droge, vrij voedselarme grond in lage graslanden en grazige heiden.

Deze plant heeft een wortelstok, waaruit uitlopers, die wortels kunnen vormen, en bloemdragende, rechtopstaande, onvertakte stengels komen. De stengels zijn witviltig. De bladen zijn van boven kaal, van onderen witviltig. De wortelbladen en de bovenste bladen zijn verschillend van vorm. De plant bloeit in een ineengedrongen schermvormige pluim, die meest uit 3-8 hoofdjes bestaat. De plant is tweehuizig: er zijn planten met vrouwelijke bloemen en planten met mannelijke bloemen.

Het Rozenkransje werd veel in de volksgeneeskunde gebruikt en is zelfs een officieel geneeskruid geweest. De plant werkt hoestdempend, koortswerend, wondhelend en spijsvertering-bevorderend. Het plantje werd vooral gebruikt als middel bij hoest en verkoudheden.

 

Andere objecten van dit museum:

IMG9254item4IMG9275

EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

IMG9254 IMG9275