cultuurfondsvierkantConverted
item2

Biestkens bijbel | Bijbels prentenkabinet, Dokkum

Bijbel van papier, leer en koper, de 2e druk uit 1598 van de Biestkensbijbel. De afmetingen zijn 30x39x10 cm. De bijbel is afkomstig uit het Zandt in de gemeente Loppersum, waarschijnlijk uit een boerenfamilie. De bijbel bevat zes kaarten van Plantijn.

In 1560 verscheen bij de drukker Nicolaas Biestkens deze bijbeluitgave, die vooral populair was onder doopsgezinden en lutheranen. De vertaling is gebaseerd op een bijbeluitgave die in 1558 te Emden verschenen is, die terugging op een Duitse uitgave van Luther, gedrukt in 1554 in Maagdenburg. De Biestkensbijbel heeft vrijwel hetzelfde voorwoord. In het register staan meer verwijzingen en tekstplaatsen over de voor de volgelingen van Menno Simonsz populaire thema’s, zoals het gedeelte over de doop en over het ‘eedtsweeren int ghemeyn’. Bijzonder aan de Biestkensbijbel is dat het de eerste volledige Nederlandse bijbelvertaling met genummerde verzen is.

 

Andere objecten van dit museum:

item4item5BIJBELSPRENTENDOKKUM3

EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

item4 BIJBELSPRENTENDOKKUM3